Úvod

 O Klepačově

 Tělovýchova a mládež

 Hasičský sbor

Kontakt

 

 

 

Hasičský sbor - činnost v letech 1990 až 1999


Rok 1993

Oslavy 100 let hasičského sboru ve Lhotě Rapotině

Stříkačka z Klepačova středem zájmu veřejnosti...


Rok 1994

Čerpání vod Křtinského potoka v oblasti Otevřené skály

V devadesátých letech byla navázána úzká spolupráce se speleology a to vedlo k vybavování sboru technickými prostředky pro čerpání velkých objemů vody v jeskyních a dýchací a vyprošťovací technikou. 

Čerpání otevřené skály Odčerpávání přítoku do závrtu (100 l/s)


Rok 1995

Vyprošťovací akce v jeskynním systému potoka Lopače v Ostrově u Macochy

Zde jsme navázali spolupráci s tehdejším 74. plukem civilní obrany z Bučovic, a posléze díky tehdejšímu náčelníkovi ženijní služby tohoto pluku i se Záchrannou brigádou kynologů jihomoravského kraje jejímž byl členem. V rámci této spolupráce se náš sbor začal zúčastňovat akcí, které tyto složky prováděly, a využívat jejich výcvikových zařízení a prostor.

Pohled na místo činu od Balcarky Situace na povrchu Starosta Holštejna p. Moučka, šéf speleologické záchranky ing. Koutecký a kpt. ing. Červenka z Bučovic při zahájení ražení šachty. Příprava k sestupu A vzhůru dolů! Polní kovárna - překovávání oškrtů od sbíječek


Rok 1996

Mistrovství České republiky Záchranných brigád kynologů v Hustopečích

Zde jsme spolupracovali na ukázce likvidace havárie osobního automobilu.

Z havarovaného vozu jsou vyproštěni a odneseni ranění

Soustředění kynologů

 Na  přehradě v Myslejovicích ve vojenském výcvikovém prostoru Dědice u Vyškova naši potápěči pomáhali zajišťovat výcvik psů při záchraně tonoucích a vyhledávání utonulých.

 Potápěči z Bučovic i Klepačova v akci Příprava potápěče na ponoření

Oslavy 85. výročí založení našeho sboru 

Těchto oslav se hasiči a ženisté zúčastnili s množstvím techniky, mezi níž dominoval a právem budil úžas požární tank SPOT – 55. Jak tvrdili pamětníci „ Podařilo se vám to co se nepovedlo ani Němcům, ani Rusům. Dostat tank na Klepačov.“ Mimo CO se předvedly ukázky hasičské sbory z Petrovic, Žďárné a Letovic, hasičský záchranný sbor z Blanska a dnes již neexistující hasičský záchranný sbor podniku Adast Adamov.

Hasičská a záchranářská technika z Bučovic Ukázka použití ruční stříkačky Ukázka hašení pěnou

Výcvik psovodů 

Výcvik byl zaměřen na používání jednolanové techniky k záchraně osob, přemisťování a sebezáchraně sebe i psa na místě katastrofy. Toto cvičení jako i řada dalších probíhaly na polygonu Hrušák, který jistě znají ti kdo v Bučovicích absolvovali vojenskou službu.

Nácvik vyprošťování osob při havárii.  Jak zničit autobus...


Rok 1997

Vyčerpávání sklepů v Blansku při povodních
Kromě vlastního zásahu tomto roce poskytl sbor významnou pomoc povodněmi postiženému hasičskému sboru ve Vernířovicích na Šumpersku, kterému zajistil opravenou stříkačku PS-8 a další vybavení.

Vyčerpávání vody a bahna ze zatopených sklepů v Blansku na Svitavské ulici Strojník Petr Trojan v akci...


Rok 1999

Výstava hasičské techniky ve Vysokém Mýtě, návštěva muzea v Polsku

Mimo uvedené výcvikové a pracovní akce se snažíme zachraňovat starou hasičskou techniku a vybavení před zlikvidováním, a zúčastňujeme se s touto technikou na pozvání hasičských sborů oslav výročí jejich založení. V roce 1999 jsme byli se dvěma stříkačkami od firmy V.I. Stratílek na oslavách stého výročí založení této továrny na výrobu hasičské techniky ve Vysokém Mýtě. Vzhledem k těmto muzejním zájmům se naši dva členové zúčastňují setkání sekce sběratelů hasičské historie při hasičském muzeu v Přibyslavi a spolupracují s řadou sběratelů a muzeí v Evropě.

Setkání historiků a sběratelů v muzeu požární ochrany v polských Myslowicích. 

Úklid techniky v hasičské zbrojnici

V rámci úklidu jsme vytáhli naše historické i méně historické stroje a vysmejčili hasičku. 

Vždycky po čase je třeba udělat pořádek v hasičce. To se potom dostane na světlo i naše historická technika.