Úvod

 O Klepačově

 Tělovýchova a mládež

 Hasičský sbor

Kontakt

 

 

 

Hasičský sbor - založení a činnost do roku 1989


Založení sboru

Sbor byl založen skupinou obětavých občanů z popudu ředitele železáren (dnešní ČKD Blansko) ing. Eduarda Steckla, který byl v té době členem obecního výboru. V okolních obcích již hasičské sbory působily a Klepačov byl při požárech i ostatních živelných pohromách odkázán na jejich pomoc. Za ni byl hasičským sborům v Blansku a Olomučanech odváděn pravidelný roční poplatek a při každém požáru byly zasahujícím sborům vypláceny z obecní pokladny zvláštní odměny. 

Činnost před druhou světovou válkou

V červnu roku 1910 vyzval radní pan Anders občany, aby myšlenku vytvoření hasičského sboru podpořili a přihlásili se za jeho členy. Byl vytvořen přípravný výbor a po splnění požadovaných formalit bylo založení sboru v prosinci 1910 povoleno. První řádná valná hromada se sešla v lednu 1911.Ve stejném roce byla nákladem obce zakoupena čtyřkolová stříkačka od firmy Millera vdova a syn v Brně a postaveno hasičské skladiště. V následujících letech si sbor z vlastních prostředků pořizoval další vybavení (například stožár na sušení hadic, dvoukolový naviják, žebře, hadice atd.). V roce 1930 sbor zakoupil dvoukolovou motorovou stříkačku od firmy Stratílek ve Vysokém Mýtě, která sloužila až do šedesátých let. Sbor prováděl pravidelná cvičení lezecká i se stříkačkou. Poměrně rozsáhlá byla účast při požárech. Jen za prvních 25 let se sbor zúčastnil likvidace 30 požárů v obci i v okolí, jednou dokonce až v Rájci. Mimoto prováděl čerpání zatopených sklepů a jinou represivní činnost. V letních měsících zabezpečovali členové sboru noční protipožární hlídky v obci. Před druhou světovou válkou se hasiči aktivně zapojili do civilní protiletecké obrany.

Zakládající členové SDH kolem roku 1913

Činnost po druhé světové válce

Po částečné stagnaci v období protektorátu se po válce činnost sboru výrazně zlepšila. I v padesátých létech, kdy byla důležitým kriteriem hodnocení organizací Národní fronty politickovýchovná aktivita a brigádnické hodiny, dosahovalo soutěžní družstvo klepačovských požárníků významných úspěchů v požárním sportu. Místní organizace SPO v té době konečně obdržela vozidlo (trofejní vůz značky BMW), ale to bylo v takovém stavu, že po několika letech plných oprav a problémů bylo rozhodnuto je sešrotovat. 

Členové SDH Klepačov před blanenským zámkem kolem roku 1950 Členové SDH Klepačov u hasičské cisterny Praga RN. V současnosti se na Klepačově renovuje vůz stejného typu.

V roce 1962 organizace obdržela novou stříkačku DS-16. Nová technika přivedla do organizace nové tváře a požární družstvo se pravidelně zúčastňovalo se střídavými úspěchy soutěží v požárním sportu. Ve druhé polovině osmdesátých let se podařilo secvičit družstvo mladých požárníků, které se zapojilo do soutěžní hry Plamen. 

Družstvo klepačovských hasičů na okrskové soutěži (kolem 1980) Cvičení mladých hasičů s těžkou pěnou (1986) Mladí hasiči při nácviku (1987) Přenosná stříkačka vyrobená svépomocí z dostupných zdrojů. Byl použit motor z Jawy 250, kalové čerpadlo a jako vývěva křídlovka. Maximální tlak je 3 atmosféry a průtok přes 1000 l/min. Je to ideální čerpadlo na znečištěnou vodu.  Mladí hasiči a tehdejší technika SDH Klepačov (1987) Náhradní zásobování spodní části Klepačova užitkovou vodou z podzemní požární nádrže při výstavbě kanalizace a nového vodovodu. (1987)